Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez panike

Kupili ste kontaminirano mlijeko? Ne bacajte ga, evo što vam je činiti!

Mlijeko
Sanjin Strukic/PIXSELL
25.02.2013.
u 16:26

Ne prolijevajte mlijeko iako je kontaminirano aflatoksinima, nahranite svinje! Poruka je ovo farmerima bivšeg ministra znanosti Radovana Fuchsa.

Ne prolijevajte mlijeko iako je kontaminirano aflatoksinima, nahranite svinje! Poruka je ovo farmerima bivšeg ministra znanosti Radovana Fuchs za kojega je domaća struka suglasna da je među znanstvenicima najveći autoritet kada je riječ o toksinima, piše Poslovni dnevnik.

Fuchs ide i korak dalje te tvrdi da se potpuno nepotrebno radi histerija koja će za posljedicu imati goleme štete. Smatra da su i Ministarstvo poljoprivrede i mljekarska industrija morali odreagirati znatno razumnije, a ne prestati s otkupom mlijeka.

"Mlijeko s koncentracijom aflatoksina do 0,06 mikrograma doista ne predstavlja opasnost. Jedno od mogućih rješenja je da se takvo mlijeko razrijedi s većim količinama mlijeka u kojemu nema toksina i na taj način toksičnost spusti na gotovo zanemarive razine," tvrdi Fuchs i opominje da je "prolijevanje mlijeka u kanalizaciju ili na njive u sadašnjim okolnostima i grijeh i velika šteta".

Da ga dežurni dušebrižnici ne bi počeli etiketirati, Fuchs podsjeća kako je Svjetska zdravstvena organizacija kao normu prihvatila 0,5 posto mikrograma aflatoksina na kilogram mlijeka što su u svoje nacionalne standarde preslikali u SAD-u, Rusiji ali i nama susjednoj Srbiji. Europska unija se, vjerojatno kako bi zaštitila svoje proizvođače, odlučila za 0,05 mikrograma što je i Hrvatska preuzela. Više pročitajte ovdje: 'Ako se razrijedi, kontaminirano mlijeko dobro je za uporabu'

Komentara 13

RO
rondomilk
17:56 25.02.2013.

ne znam jel ovo četvrti ili peti put da se prestaje sa otkupom mlijeka a seljaci ništa nisu naučili niti pokušali si pomoći. od početka tvrdim ako nemate gdje sa mlijekom radite sir, mlijeko u prahu, puding. mlijeko je odlična sirovina samo ga treba iskoristiti zato ne prolijevajte mlijeko.

DU
Deleted user
18:08 25.02.2013.

ha,ha,pravi savjeti.Sa toksičnim mlijekom hranite svinje,dodajte još pesticide i antibiotike i konačni proizvod (svinju)prodajte gosp.Fucksu.Obratite pažnju da li će on to meso jesti?Za gotovo 400 000 tisuća nezaposlenih ne brinite,oni nemaju ni za litru mlijeka.

RI
ristorno
18:59 25.02.2013.

mislim da jedemo i pijemo otrovnije tvari od ovog mlijeka,npr:dali je netko ikad kontrolirao voće i povrće koje se konzumira sirovo,jabuka,jagodičasto voće i sl.za jabuku se kaže da je treba oguliti,ali kako sa jagodom,rajčicom.da se provede kontrola kao sa mlijekom mislim da bi rezultati bili katastrofalniji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije